.
 
NYHETER TILBUD PROGRAM
 

Venabu Værstasjon - DNMI NR 1342

Venabu værstasjon ble opprettet i juli 1980. Det var Ove Grasbakken ved Meteorologisk Institutt som bygget stasjonen. Statsmeteorolog Kristian Trægde foretok opplæringen. Stasjonen har instrumenter for måling av aktuell temperatur, minimumstemperatur og maksimumstemperatur, hygrometer, nedbørsmåler og snødybde. Det ble bygget en egen mast høsten 1991 for registrering av vindstyrke og vindretning. Forøvrig observeres skydekket (lave - mellomhøye - høye skyer), sikt og været. Stasjonen har ikke barometer.

Stasjonen sender data til DNMI fire ganger hver dag, kl 07, 10, 13 og 19 normaltid og en time senere når det er sommertid. De første årene leste vi opp observasjonsdataene til telefonsentralen i Ringebu som sendte observasjonene videre til DNMI. Fra januar 1987 ble det å ringe til værhytta på Fornebu. Siden sommeren 1999 har vi brukt PC for sending av våre fire daglige observasjoner.

Normal nedbørmengde i et år er 690 min.
Laveste temperatur som er målt på stasjonen er -32,7 grader (januar 1987).
Høyeste temperatur er 27.8 grader (august 1986).

Basert på døgnets gjennomsnittstemperatur har vi følgende årstider på Venabu:
Vinter (fra 5. november til 5. mai): under 0 grader i gjennomsnitt
Vår (fra 5. mai til 25. juni): mellom 0 og 10 grader
Sommer (fra 25. juni til 15 august): over 10 grader
Høst (fra 15. august til 5. november): mellom 0 og 10 grader

Vindretningen og skyene sier ofte mye om hvordan været blir framover. Vind fra vest innebærer som regel stabilt og lett skyet vær. Ofte ser vi da mellomhøye, linseformede skyer. Den er sjelden at bygene fra vest når helt til oss. Den mest vanlige vindretningen er nordvest, da kommer vinden fra Svartfjellet. Derimot gir vind fra sørøst nedbør. Når lavtrykket passerer dreier vinden mot sørvest, det blir noe lettere skydekke og noe mildere. Ved sønnavær med fuktig luft kan det bli liggende tåke over lengre tid. En annen form for tåke dannes lokalt om natta, den forsvinner som oftest når sola får tak om formiddagen. Jeg er spesielt oppmerksom dersom det meldes frisk bris eller kuling fra nord for da kan det slå til med langt sterkere vind hos oss.

Lars V. Tvete
værobservatør 1980 til 2014

 

Link til min kommentar til været i dag

Link til vær statistikk for værstasjonen Venabu på yr.no

Link til oversikt over snømengder på yr.no
 

www.venabu.no administreres av Line Tvete Senest oppdatert: 03.03.2017