Lasskjørerne kommer
Fra Mandag, 10. Februar 2020
Til Tirsdag, 11. Februar 2020
Kontakt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. - tlf: 61293200

Fron Lasskjørarlag kommer til Venabu mandag 10. februar på ettermiddagen. De drar videre mot Røros tirsdag formiddag.

Sted Venabu Fjellhotell og hytter
Den gamle Vinterleia over fjellet var ein stor del av kvardagen for ferdamenn i Fron, og ikkje få hadde ei god inntekt på å kjøre lass over fjellet vinterstid. Vintervegen var en livsviktig ferdselsåre mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Gruvesamfunnet Røros var i så rask vekst på starten av 1800-tallet at de var helt avhengig av varer utenfra. Fra Gudbrandsdalen kom mest korn og hest. Vegen kunne være farefull, men likevel gikk det over 1200 lass på en vinter på 1850-tallet. Vegen ble merka med 4 alen høye tømmerstokker og steinvarder, og flere steder langs leia kom det opp kvileplasser der folk og hest kunne overnatte. Da Rørosbanen kom på 1880-tallet avtok trafikken, og før Fron Lasskjøralag tok opp igjen trafikken har ingen fart ferdamenn over fjellet med hest og lass. Over fjelloverganger og høydemeter fra 240 til 1000 meter har frøningene og hestene gjort et solid stykke arbeid, ikke bare er turen i seg selv hard, men også for en kultur og tradisjon som fort kunne gått i gløymeboka.
Røros Martna’n er målet. Her har vi eigen ferdasgard heile veka i Mørkstugata 9. Her vil vi gjere vårt til at alle som besøkjer oss får ein smak av Gudbrandsdalen, både inna mat, musikk og håndtverk.