Turforslag

Her er fire ulike turer. Ta kontakt med oss for flere forslag.

Myafossene og Veslefjellet.

En fin familietur i lett terreng, men litt steinete på steder. Fint fossefall spesielt tidlig på sommeren eller etter mye regn.
Start ved stiskiltet vis-a-vis Venabufjellhotell sin innkjørsel. Følg T-merket sti parallelt med hovedveien og deretter inn i bjørkeskogen to kilometer til Mya-elven. Midtveis møter stien en grusvei, og du følger grusveien ned til elva. Kryss broen og følg sti oppoverbakke, og sving til høyre bak seterhusene. Etter et par km krysser du elva i Bjørndalen - følg rett fram til utsiktspunktet, til bunnen av fossen. Vær oppmerksom på at stien til bunnen av fossene er bratt og steinete, men verdt det! For å gå ned til bunnen, beregne en ekstra time.

Gå tilbake til setrene og følg T-merket sti til høyre til du kommer til platået. Stien går da til en enkelt steinhytte. Her er det valg - enten over toppen av Veslefjell (1034m) eller rundt til venstre. Begge stiene fører igjen til elva Mya (bro), ved Forrestadseter sommergård, hvor du svinger til venstre og vender tilbake til Venabu.

Avstand: 11 km (hele turen), bare til fossene og samme vei tilbake, 6 km.

Tid: Ca 4 timer (hele turen), bare til Myafossen, to og en halv time

Parkering: Venabu fjellhotell

Anbefalt stopp: Utsikt over vannet og toppen av Veslefjell.

 

Toppen på Svartfjellet

Enkel tur i et landskap med setre og hytter, unntatt klatring til toppen av fjellet Svartfjell.

Noen kan syns det er litt ubehagelig et lite stykke av strekningen opp, men du er belønnet med en vakker utsikt eller Rondane, Jotunheimen og Frydalen.

Fra Venabu: gå stien over Buhaugen og høyden til grusveien Flaksjølivegen ca 1 km. Følg denne veien til høyre i ca en km, ta så til venstre på en annen grusvei til Svartfjellseter, krysse den lille brigde over Friska. På slutten av grusveien fortsett man på sti langs en ås til toppen av Svartfjell (omtrent halvveis opp er det stykket noen kan finne ubehagelig). Fantastisk utsikt! Gå tilbake til grusveien på samme måte, og når du kommer tilbake til grusveien, sving til høyre langs en lang gangsti til Holteseter før du følger den skiltede stien tilbake til Venabu.

Avstand: 12 km.

Tid: 3-5 timer

Parkering: Venabu fjellhotellet

Utgangspunkt: Venabu fjellhotell eller Lundes

 

Toppet av Ramshøgda (1463 m.o.h.)

Her finner du en interessant flora og vakker utsikt fra toppen. Enkel tur i åpent landskap med innsjøer og topper, bortsett fra den korte bratte bakken bak gjeterhytta, går det ganske enkelt og ikke så mange steiner.

Sti fra Muvatnet og på sti langs vannkanten og mot den lille Flåtjønnet, deretter nordover på sti som krysser elven mot gjeterhytta ved foten av Ramstindan. Fra gjeterhytta går det T-merket bratt sti til venstre, med klipper på venstre hånd. Når du har nådd platået, ta umerket sti til høyre for å nå toppen av Ramshøgda. Lett vei til toppen og vakker utsikt over fjellene. Ta samme vei tilbake. Området rundt gjeterhytta har en interessant flora på grunn av grusjord, og en av blomstene du finner her, er fjellavlen (Dryas octopetala).

Alternativet er å gå grusveien fra parkeringsplassen ved fylkegrensen Oppland / Hedmark (T-merket) opp til gjeterhytta.

Mer enn 5000 sauer beiter på Venabygdsfjellet. Villrein forflytter seg over her, men de er ikke lette å se siden de er sjenert og trekker seg unna så snart de lukter folk. Det er viktig å la reinen være i fred!

Avstand: 14 km (alternativ 10 km fra parkeringsplassen ved fylkesgrensa).

Tid: 4-5 timer (kortere alternativ 3 timer).

Utgangspunkt: Muvatnet, du kan parkere din egen bil ved Muvatnet.

 

Enkel tur til Frisketunga.

Fredelig spasertur i skjermet bjørkeskog. En liten våt del på slutten av turen. Følg T-merket sti som starter med stiskiltet ved Venabu og følg denne stien ca 800 m. Fortsett å gå på grusveien til du kommer til bommen. Ta deretter den brede stien til høyre. Du skal krysse T-merket sti, og fortsette med Myadalen på din venstre side. Stien går til høyre etter ca 2 km og fører deg tilbake til Venabu, og nå har du Friskedalen på venstre hånd.

Utgangspunkt: sti vis-a-vis Venabu fjellhotell sin innkjørsel.

Avstand: 7 km

Tid: 2 timer

Sommerkart og flere turforslag ligger som pfd: