St.Hans og Olsok

23. juni

Tradisjonell St. Hans-feiring ved vannet. Det blir bålbrenning, levende musikk du kan danse til, salg av kringle og kaffe m.m.

Bålet tennes kl. 20.30.

 

"Sankthans, jonsok, jonsmesse, jons vake eller johannesvake er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn, St. Hans. «Jonsok» kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon» (en forkortelse for Johannes). Dagen var helligdag i Norge inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen. Den markeres fortsatt som minnedag i den katolske kirken. I Norge knyttes dessuten sankthans til tradisjonell, hedensk markering av sommersolverv og midtsommer 23. juni." 

 

29. juli

Olsok-bål med musikk og dans. Salg av kaffe og kringle. 

Bålet tennes kl. 20.30.

 

"Olsok (fra norrønt ólafsvaka) er feiringen av Olav den helliges dødsdag 29. juli. Olsok betyr – tilsvarende som for jonsok (sankthans 23. juni til minne om Johannes Døperen) – egentlig høytidsaftenen før Olavsdagen. Olav den hellige falt på Stiklestad 29. juli 1030, og dermed skulle olsok være 28. juli om kvelden (og natt til 29. juli). Men olsok har etter hvert kommet til å bli brukt om selve Olavsdagen den 29. juli. Dagen er markert med en øks på primstaven. Før reformasjonen var dette en av de viktigste helgenfester i Norge, og på grunn av Olavs spesielle posisjon i norsk historie ble den bevart som en nasjonal festdag også etter reformasjonen."

Bildegalleri

View the embedded image gallery online at:
https://www.venabu.no/sommer/st-hans-og-olsok#sigProId3ba90be6c2